Agni: ons spijsverteringsvuur en ondersteuning van het immuunsysteem

Ons voedsel bevat zonne-energie, die alleen door het lichaam kan worden gebruikt via je spijsvertering. Wat we eten (en van buiten komt), moet worden omgezet in stoffen die kunnen worden geabsorbeerd en dat kan dan de inwendige weefsels voeden. Veel verschillende enzymen zijn verantwoordelijk voor deze transformatie binnen het lichaam. Tezamen helpen en ondersteunen die ook je immuunsysteem. 

Ayurveda gebruikt de term agni om deze enzymen en omzettingsprocessen te beschrijven. Zonder agni zou het onmogelijk zijn om ons voedsel of onze zintuiglijke waarnemingen te verteren en om te zetten. 

Een manier om je spijsverteringsvuur en je immuunsysteem te ondersteunen is door het eten en drinken van geschikt voedsel en passende dranken voor jouw constitutie.  

Agni betekent ‘vuur’, een van de vijf elementen in het lichaam. Het verwijst ook naar het spijsverteringsvuur dat onze temperatuur reguleert, de spijsvertering, de absorptie en de assimilatie van gegeten voedsel regelt, en voedsel in energie of bewustzijn omzet. 

Hieronder vind je een recept voor Agni Thee van Dr. Vasant Lad.  

Agni Thee is een eenvoudige drank die helpt bij het reguleren en stimuleren van je spijsverteringscapaciteit, het verbeteren van alle functies van de spijsvertering ofwel agni. 

Ingrediënten: 

  • 1 liter water 
  • 1 snufje cayennepeper 
  • 2 handvol fijngehakte gemberwortel 
  • 2 eetlepels Sucanat of andere zoetstof 
  • 1 tot 2 theelepels steenzout 

Voorbereiding: 

  • Breng alle bovenstaande ingrediënten aan de kook. Kook 20 minuten. Haal de pan van het vuur en laat enkele minuten afkoelen. 
  • Voeg het sap van een ½ limoen toe. Kook het limoensap niet mee. Giet alles in een thermosfles en drink er de hele dag door wat van. Het is genoeg voor 4 tot 6 kopjes thee. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *