Ayurveda, natuurgeneeskunde en wetenschap van het leven

Ayurveda is een oude wetenschap – met als doel het leven te ondersteunen, in de breedste zin van het woord. Daar hoort ook geneeskunde bij, en hoe ons lichaam werkt (anatomie en fysiologie), maar het is meer dan dat. Ayurveda gaat ook over biologie, geografie, klimaat en milieu. In de klassieke boeken van Ayurveda vind je beschrijvingen van bijna alle ziekten die we vandaag de dag ook tegenkomen (of zelf krijgen). Met daarbij veel richtlijnen om daarmee om te gaan en – voor artsen – hoe die ziekten aan te pakken.  

Ayurveda gaat echter vooral ook om hoe je ziekten (deels) kunt voorkomen, of – om zijn minst – hoe jij je lichaam (en geest) sterker kunt maken, meer immuun kunt maken. Garanties zijn er niet in het leven, maar goede richtlijnen van experts kunnen vaak wel helpen net iets sterker en gezonder door het leven heen te laveren. Hoe je leeft (leefstijl), en wat je eet en drinkt (voedingsleer), en hoe je met stress omgaat. 

Epidemieën en pandemieën werden in de klassieke Ayurveda teksten van 2000 jaar geleden ook al besproken; daar gold – ook toen – een aparte aanpak voor! Namelijk:

  1. zorgen dat je – VOOR ALLES – de bron van besmetting vermijdt en dat hygiëne een absolute prioriteit heeft.
  2. er rekening mee houden dat iedereen ziek kan worden, bepaalde epidemieën kunnen iedereen raken.
  3. ga er maar vanuit dat er angst optreedt, maar probeer die te verminderen en alles in perspectief te blijven zien. Daarnaast: zorg zo goed als je kunt voor je algehele gezondheid – dat kan je hopelijk net wat extra buffer geven om de klap op te vangen, mocht je getroffen worden. 

Dat zien we nu ook: iedereen kan ziek worden, zorg daarom dat je alles doet om een besmetting te vermijden – houd afstand van anderen, blijf thuis of binnen, was je handen en maak alles, met name gebruikte oppervlakten, regelmatig goed schoon. Dus in lijn met de klassieke Ayurveda teksten: volg de raadgevingen van de autoriteiten op het gebied van epidemie-bestrijding. Wat toen gold, geldt ook nu. En omgekeerd. En houd je innerlijke spirit hoog, wanneer mogelijk: angst is vaak een slechte raadgever.  

Op deze website helpen we je met alle bovengenoemde punten. Om te beginnen met Nummer 1: de richtlijnen van de autoriteiten – je vindt de belangrijkste hiernaast inclusief een link naar een volledig overzicht door de RIVM.