Ayurveda, yoga en meditatie bij stress

Yoga en meditatie kunnen welkome hulpmiddelen bij het bestrijden van stress, angst en depressie zijn. Yoga brengt lichaam en geest in balans en bepaalde asanas (yoga-houdingen) kunnen doelgericht ingezet worden om de drie doshas Vata, Pitta of Kapha weer in balans te brengen. 

Yoga is het trainen van de geest via het lichaam als instrument van de geest; het is in die zin – indien juist onderwezen en uitgevoerd – veel diepgaander dan een veredelde gymnastiekvorm. 

Meditatie helpt in het ‘van een afstand’ bekijken van de eigen gedachten en emoties. Gedachten en emoties komen en gaan, en wij zijn niet die gedachten en emoties, ook al denken we dat soms. We zeggen vaak “Ik ben depressief” of “Ik ben gestressed of angstig”. De waarheid is dat ‘depressie’ of ‘angst’ bij ons langs komen, bij ons op bezoek komen, maar vroeger of later gaan ze ook weer en ze laten onze ware essentie onaangetast.  

Meditatie kan ons stapje voor stapje bij die waarheid brengen. Streaa, depressie en angst worden dan meer onpersoonlijke gevoelens die men kan verwelkomen en vaarwel kan zeggen, zonder zich (teveel) ermee te hoeven identificeren. 

Stress, angst en depressie zijn uitingen van een geest en lichaam die op grond van verschillende omstandigheden uit balans kunnen zijn geraakt. Ayurveda biedt veel mogelijkheden op het gebied van dieet, leefstijl en kruiden om die verstoorde balans te herstellen. Leefstijl omvat in feite ook dieet en kruiden.  

Leefstijl begint bij jezelf: ayurveda kan adviseren, maar het is aan jou zelf om de juiste stappen te zetten en een (innerlijke) verandering aan te gaan. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *