De drie Doshas en preventie

Ayurveda heeft altijd veel aandacht gegeven aan preventie en de – vaak eenvoudige – richtlijnen die daaruit volgden, betreffen vooral leefstijl en voeding, hetgeen van groot belang is voor het onder de loep nemen van vele zogenaamde welvaartsaandoeningen. Deze komen namelijk heel vaak voort uit langdurige en chronische verwaarlozing van een ‘wijze’ leefstijl en voeding. Dat maakt de oude richtlijnen uit de klassieke ayurveda, vaak weer hyper-actueel.

Een juiste interpretatie van deze richtlijnen en vertaling ervan naar hoe onze biologie en fysiologie werkt, kan veel betekenen waar het gaat om welvaartsziekten, zowel wat betreft preventie als wat betreft ondersteuning bij behandeling.

Bovendien heeft ayurveda in een duizenden jaren lange ervaringspraktijk veel remedies ontwikkeld die als extra ondersteuning en meer gericht kunnen worden ingezet.

Maar regel nummer één in ayurveda blijft: zorg dat je goed voor je eigen biologische managers blijft of gaat zorgen. En ayurveda geeft daar heldere en eenvoudige richtlijnen voor – voor iedereen en bovendien meer dan actueel juist in een moderne wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *