Een goede leefstijl en regelmaat als remedie

Leefstijl (en een regelmatige dagelijkse routine) neemt binnen traditionele ayurveda een belangrijke plaats in. In veel gevallen wordt het aangegeven als DE belangrijkste remedie op de weg naar herstel van evenwicht. Daarna volgt voeding en pas dan medicijnen en andere behandelmethoden. Dit toont dat ayurveda van oorsprong meer een ‘leefwijze’ en een preventief gezondheidssysteem dan een geneeskunde. De geneeskunde komt pas om de hoek kijken als leefstijl en voeding niet afdoende zijn, of als er om andere redenen meer ernstige ziekten ontstaan zijn. 

Volgens ayurveda komen alle ziekten en verstoringen in de wortel voort uit de geest. Een onevenwichtige geest heeft de neiging te leven met een zekere mate van ‘onwetendheid’. Daarbij wordt niet meteen ‘domheid’ bedoeld, maar meer een verwijdering van wat wijsheid is met betrekking tot de universele wetten van de natuur. Dat zouden we ons zeker vandaag de dag ter harte moeten nemen: geen van de wezens in de natuur leeft met een chemisch farmacologisch systeem om gezondheid te handhaven – in grote lijnen verschaft de natuur zelf een natuurlijke graad van gezondheid.  

De ‘mens’, echter, heeft zich ontwikkeld in een richting, waarin zij voor haar ‘gezondheid’ afhankelijk is van een uitgebreid chemisch farmacologisch systeem: de farmacologische industrie is – na de oorlogsindustrie – de grootste industrietak op aarde! Mensen hebben een geest met grote mogelijkheden, maar tevens met het gevaar zich te verliezen in een leven van disbalans en ziekte. Ayurveda onderkent dit – evenals andere natuurgeneeskundige systemen – maar maakt binnen dit gegeven toch nog steeds zoveel mogelijk van de natuur gebruik om het evenwicht weer te herstellen.  

En dat gebruik maken van de natuur begint met leefstijl: dat wil zeggen – gebruik maken van de natuurlijke ritmes, tijden en cycli van de natuur, zodat ons organisme ook op natuurlijke manier door onze omgeving ondersteund kan worden. Tenslotte zijn we onderdeel van die natuur en van onze omgeving. En één belangrijk punt van ‘wijsheid’ is, dat alles met elkaar verbonden is en alles elkaar beïnvloedt. Iets wat we als mensheid maar al te makkelijk lijken te vergeten. 

In de moderne wetenschap heet dit principe ‘chronobiologie’: maak er op een intelligente wijze gebruik van in jouw leven! 

  • sta vroeg of bijtijds op 
  • ga met de kippen op stok, of met andere woorden: niet te laat naar bed 
  • eet je maaltijden op regelmatige tijden 
  • ga niet sporten vlak na het eten 

Allemaal best belangrijk om gezond te blijven, en ook best simpel om te doen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *