Het nut van een tongschraper

Het is belangrijk om je mond-, neus- en keelholtes schoon en sterk te houden. Laten we beginnen bij de mond: ayurveda raadt al sinds jaar en dag het gebruik van een tongschraper aan. Nu kun je die gelukkig ook al kopen in supermarkten en drogisterijen. En… het helpt! Vraag maar aan de jeugd, die deze dingen kopen simpelweg om een frissere adem te hebben. 

Je tong schrapen houdt het ‘milieu’ in je mond meer op orde. Een schone mond-omgeving helpt je immuunsysteem uiteindelijk. Met behulp van een tongschraper voer je in feite een dagelijkse reiniging van reststoffen en een teveel aan doshas af, die zich in het beslag op de tong verzameld hebben. Een dik beslagen tong duidt op veel afvalstoffen in het maagdarmkanaal of elders in het lichaam. 

De kleur van het beslag en de tong kunnen een indicatie geven wat betreft de dosha die het meest uit balans is. Zo duidt een bruinachtige tong of beslag op een teveel aan vata, een rood- of geelachtige tong of beslag op een teveel aan pitta, en een witachtige tong of beslag op een teveel aan kapha.

Het reinigen van de tong kan ter preventie – als dagelijkse routine – makkelijk door iedereen, overal en altijd, uitgevoerd worden: simpelweg met een tongschraper, van plastic of van metaal. Het kost je minder dan een halve minuut per keer.

Hoe pas je dit toe? 

  • schaf een tongschraper aan (online of in drogisterij) 
  • neem je tongschraper, voor de wasbak staand 
  • doe je mond open, en steek je tong naar buiten, voor de spiegel 
  • schraap je tong een aantal maal 
  • maak de tongschraper daarna goed schoon, onder stromend water 
  • spoel je mond nog even na, met wat lauwwarm water, of met een mondspoeling

Zo simpel is het! 

Tongschrapers zijn tegenwoordig bij verscheidene ayurvedische bedrijven en instellingen te koop. Eenvoudige tongschrapers – meestal van roestvrij staal – zijn bovendien niet duur. 

Wel wat prijziger zijn bijvoorbeeld zilveren tongschrapers, die behalve een reinigende ook een licht-medicinale werking hebben: tijdens het schrapen wordt er een beetje zilver door de tong in het lichaam opgenomen. Zilver werkt verkoelend op pitta. Ook andere metaalcombinaties zijn mogelijk. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *