Kapha dosha obesitas en diabetes die snel in omvang toenemen

De derde biologische manager wordt in ayurveda de Kapha dosha genoemd. Deze helpt bij het juist opbouwen en voeden van het organisme en al haar gespecialiseerde weefsels. De Kapha dosha gebruikt daar de oerelementen – of bouwstenen – aarde en water voor. Met aarde en water kun je daadwerkelijk ‘metselen’ en bouwen, maar dat is binnen een lichaam en haar fysiologie niet zomaar een willekeurig werkje.  

Het is een hele kunst voor het lichaam om voortdurend juist en gezond bouwmateriaal aan te maken en in te zetten. Lukt dat niet goed, dan kan het lichaam ineens geconfronteerd worden met iets dat te nat is, of juist te vast en te stevig, of een tekort dan wel een overschot eraan. In ayurvedische termen heet het dat er ‘goede Kapha’ aangemaakt dient te worden. Ook voor dit proces kent Ayurveda een aantal simpele richtlijnen – ter ondersteuning van een goede functie van deze manager.  

De eerste daarvan is wederom vrij eenvoudig: als je je lichaam van goede bouwstoffen wilt voorzien, koop dan ook hoogwaardig in. Lijkt eenvoudig, maar is het vaak niet in de moderne wereld. Hoogwaardig – in ayurvedische context – betekent niet alleen een goede kwaliteit qua herkomst, maar ook hoe het verwerkt is. Het lichaam doet het goed op verse, maar wel recent bereide (met warmte of hitte) substanties, die – over het geheel genomen niet te zwaar of te slijmerig of slijmvormend – dienen te zijn.  

Zo waarschuwt ayurveda expliciet tegen het teveel nuttigen van yoghurt, zeker op verkeerde tijdstippen (zoals tijdens koud en regenachtig weer, noch ‘s ochtends of ’s avonds genuttigd). Yoghurt blokkeert de kanalen, en leidt in het lichaam tot verslijming (ook van bijvoorbeeld longen en admewegen), slapte van lichaamsweefsels, koelte en dampende hitte tegelijkertijd.  

Dergelijke condities zijn zeer eigen aan vele zogenaamde welvaartsaandoeningen – als een soort chronische situatie in het organisme – en kijk tegelijkertijd hoeveel mensen te pas en te onpas yoghurt (-producten) consumeren. Vaak gedreven door een marketing-machine die maar dingen over yoghurt blijft verkondigen, die niet in overeenstemming zijn met de werking ervan in het lichaam.  

Een ander simpel voorbeeld is het omgaan met je eigen Kapha dosha opruimingsacties in de ochtend: het lichaam wil ’s ochtends zich ontdoen van overmatig slijm, met name in het hoofd, omdat daar de zintuigen en het denken weer hun werk moeten gaan doen. In de dagelijkse routine volgens Ayurveda, staat het het hoofd ontdoen van nacht-Kapha centraal, ná de WC–routine en vóórdat er weer ontbeten wordt en heeft daar een hele reeks technieken voor naar voren geschoven: tanden poetsen met bepaalde kruiden, tong schrapen, oogpoeder nemen, reinigende neusdruppels gebruiken.  

Allemaal ter ondersteuning van de Kapha manager en dus ter voorkoming van allerlei mogelijke klachten (bijvoorbeeld de bekende verkoudheid waar veel mensen chronisch last van hebben). En ook ter verlichting van al bestaande chronische condities die hun oorsprong hadden juist in een verwaarlozing van dit belangrijke punt wat betreft een goed onderhoud van de Kapha dosha.  

Goede voorbeelden van complexremedies die Kapha dosha ondersteunen in het aanmaken van goed, gezond en sterk weefsel, zijn met name te vinden – als het gaat over welvaartsaandoeningen – op het gebied van obesitas en diabetes. Soms nemen inmiddels zeer bekende kruiden zoals geelwortel of kaneel daarbij een belangrijke plaats in. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *