Omgaan met stress in je leven

Het moderne leven van vandaag de dag brengt voor veel mensen een onaangename dosis spanning en stress met zich mee. We leven in een wereld die snel is, een overdaad aan informatie op ons spuwt, en in zekere zin ook gevaarlijk is. Anders gevaarlijk dan voor bijvoorbeeld een mens in de oertijd, die op zijn weg door het bos een gevaarlijk dier tegen zou kunnen komen, maar zeker niet minder gevaarlijk.  

Wat te denken van een ritje in een auto met 120 KM per uur? Gedurende zo’n ritje bevinden we ons in principe voortdurend in een levensbedreigende situatie; één verkeerde beweging van onszelf of een andere verkeersdeelnemer kan onze dood betekenen. Zelf als we ons relatief ontspannen voelen, zal een deel van ons systeem op dit potentiële gevaar reageren door het aanmaken van adrenaline enzovoorts.  

Ons zenuwstelsel komt daardoor onder druk te staan en chronische angst – net onder de oppervlakte van het bewustzijn – kan het gevolg zijn. En wat te denken over de snel veranderende of wegvallende sociale structuren en de vaak inhoudsloze prestaties die dagelijks van ons gevraagd worden?  

Zonder een duidelijk doel met daaraan een innerlijk aspect gekoppeld kan ons leven overvallen door gevoelens van lethargie en leegheid, met andere woorden: depressie. Stress, angst en depressie, we kennen deze gevoelens allemaal in meer of mindere mate. Ayurveda heeft geen kant en klare antwoorden om deze gevoelens uit het leven te kunnen ‘schrappen’, maar biedt wel perspectieven om de dynamiek achter deze gevoelens beter te kunnen begrijpen.  

Inzicht in die dynamiek en een beetje basiskennis van ayurveda opent een aantal deuren wat betreft een andere manier van omgaan met stress,  angst en depressie. Een manier die begint bij heel simpele dingen: het kennen van onze basis-constitutie en het daarop afstemmen van dieet en leefstijl. En eventueel – ter extra ondersteuning – het innemen van bepaalde kruiden die bedoeld zijn om de geest te sterken en binnen ayurveda is er een rijk spectrum aan dergelijke kruiden beschikbaar. 

Denk alleen al maar eens aan: 

  • Ashwagandha 
  • Brahmi 
  • Tulsi 
  • Passiebloem 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *