Stomen met kruiden of etherische oliën

Je longen en je bronchiën zijn altijd aan het werk voor jou. Adem in en adem uit, 24 uur per dag. Geen wonder dat ze af en toe ook even extra zorg nodig hebben of laten merken dat het even niet zo goed gaat. Dan kun je bijspringen met wat extra reiniging, ondersteuning en daarbij de hulp van planten en kruiden inroepen. 

Een eenvoudige manier om dat te doen, is het stomen met – of inhaleren van – damp van kruiden of planten die goed zijn voor de longen: 

 • als er veel verstoorde kapha in de longen zit, kun je stimulerende en slijmoplossende middelen kiezen 
 • als er ook last is van droogte (dat komt vaak als ook vata dosha betrokken is), dan zijn mildere en zachte kruiden en planten nodig 
 • als er ook nog last is van hitte en irritatie (in dat geval kan pitta ook betrokken zijn), dan is het zaak om teveel extra warmte te vermijden en voor verkoelende, maar reinigende planten te kiezen 

Voor alle mogelijkheden kun je de goede combinaties vinden.

Maar een paar kruiden willen we hier alvast even voorstellen: 

 1. Tulsi – ofwel heilige basilicum: dit kruid is heel goed voor de longen, en ondersteunt alle drie doshas, hoewel overmatig gebruik tot meer droogte kan leiden; je kunt er thee van maken, en je kunt ermee dampen; als je er thee van maakt, ga dan af en toe even de pan met borrelend water hangen en adem de stoom in (voorzichtig natuurlijk, dat je je niet verbrand!); lees [hier] meer over Tulsi. 
 2. Thijm – de veel gebruikte plant uit onze regionen (met name uit Zuid Europa): dit kruid is goed voor de ademwegen en reinigt longen en bronchiën; prima om mee te dampen en prima om in een aromalamp of -apparaat te doen; ook hiervan kun je natuurlijk een goede thee trekken, niet van de etherische olie natuurlijk, maar wel van de thijmblaadjes; lees [hier] meer over Thijm. 
 3. Oregano – nog zo’n krachtpatser uit onze regionen (ook vaak uit Zuid Europa): dit kruid kan echt heel verwarmend zijn, in Zuid Europa doen ze dot kruide voor de smaak ook vaak in eten; voorzichtig mee dampen op dezelfde manier als met Thijm; lees [hier] meer over Oregano. 
 4. Eucalyptus – een milde en effectieve slijmoplosser (oorspronkelijk uit een ander continent): dit kruid is een all-rounder in de mogelijkheden om te dampen of te stomen; makkelijk in gebruik als je een flesje etherische olie ter beschikking hebt; lees [hier] meer over Eucalyptus. 

Andere bekende kandidaten voor een stoombad 

Hier volgen een aantal etherische oliën: 

 • pepermunt 
 • kamille 
 • kruidnagel 
 • lavendel 
 • rozemarijn 
 • hyssop 
 • nirgundi

Als je wilt stomen, zet dan een pan water op het vuur en wacht totdat het zachtjes kookt, zet het dan eventueel of heel laag of helemaal uit. Wees altijd voorzichtige met de hete stoom! Doe ofwel de losse kruiden ofwel een paar druppeltjes etherische olie in het water. Check bij welke afstand het niet te heet is, en adem dan voorzichtig de dampen in. Wanneer dat goed gaat, adem dan wat dieper in en uit. Doe dat een 5 minuutjes, in alle rust en kalmte. Droog daarna gezicht en hoofd goed af, houd je hoofd warm genoeg, en ga even liggen of zo. 

Zo simpel is het!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *