Tulsi goed voor longen en ademwegen

Tulsi is de Indiase basilicum en wordt ook wel ‘heilige basilicum’ (Ocimum sanctum) genoemd. Niet voor niets, want het is een veelzijdige plant met veel werkingen die goed zijn voor onze gezondheid. 

In India zetten ze de Tulsi plant vaak vlak bij de ingang van een huis: de plant verspreidt negatief geladen ionen en dat zuivert de lucht. Dat luchtzuiverende aspect is blijkbaar ook van kracht bij het innemen van de plant, bijvoorbeeld als thee. Tulis thee versterkt Prana in ons systeem, en blaast er letterlijk leven in. 

De longen en luchtwegen in ayurveda vallen onder wat de Prana Vaha Srotas heet: het Prana systeem. Prana is de levende en stromende kracht achter ons immuunsysteem. 

Tulsi wordt in India wel de ‘Koningin der Kruiden’genoemd. Niet alleen ondersteunt het de gezondheid, en is het goed voor de luchtwegen en longen, en bij koorts, maar men zegt ook dat inname ervan de je gedachtenwereld helderder maakt en rust brengt. 

Tulsi is een adaptogeen: het reguleert het lichaamsmetabolisme bij allerlei vormen van stress, zowel fysiek als mentaal. De plant heeft een zeer uitgesproken geur en als thee levert het een bijzonder aangename drank op. 

Tulsi thee is gezond en verfrissend: het wordt al eeuwen lang gedronken, en men zgt dat het je levensduur verlengen kan als een soort ‘levenselixer’. 

Tulsi thee maken: 

  • kook een halve liter water 
  • neem van het vuur en voeg een paar blaadjes (5-7) van de Tulsi plant toe, of 
  • giet het water in een kan met daarin een volle theelepel Tulsi poeder, of 
  • laat afgedekt een kwartiertje trekken 
  • voeg eventueel wat bio honing toe en drink de thee in kleine, regelmatige hoeveelheden 

Andere vormen van het gebruik van Tulsi: 

  • koop Tulsi thee in zakjes in de winkel  
  • er zijn ook Tulsi capsules te koop 
  • je kunt Tulsi blaadjes roken of de rook ervan inademen 

Wetenschappelijk artikel over Tulsi: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4296439/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *