Vata dosha representeert volgens Ayurveda de biologische manager van beweging en transport binnen onze fysiologie. Vata dosha gebruikt steunt bij het uitvoeren van die functie op de oerelementen ruimte en lucht, beide noodzakelijk voor het openhouden van transport kanalen en de beweging daarin. Vata dosha leunt bovendien op de ritmes en bewegingen in de natuur of atmosfeer ‘buiten’ ons, en is daardoor sterk verbonden met de begrippen tijd, cyclus en seizoen.
Dagelijkse routine neemt om die reden een belangrijke plaats in binnen een ayurvedische benadering van wat we preventie zouden kunnen noemen. Heel concreet leidt dit tot een aantal richtlijnen waar iedereen – ook en misschien wel juist in een modern leven – wat aan kan hebben, als het gaat om het beter reguleren aan aansturen van onze eigen biologische systemen en onze fysiologische processen. ‘Timing’ speelt daarbij een belangrijke rol. De eerste richtlijn die van belang is hier: sta tijdig op en neem tijd voor een gang naar de WC – in de vroege ochtend is Vata dosha meer actief (de natuur komt dan ook in beweging) en ondersteunt de voor het lichaam noodzakelijke uitscheidingsprocessen, waaronder – heel belangrijk – de stoelgang.
Welvaartsaandoeningen zijn vaak het gevolg van accumulatie van ‘slijk’ in het lichaam, dat door onvoldoende ondersteuning in uitscheidingsprocessen het lichaam langzaam meer en meer gaat belasten. In traditionele culturen mochten kinderen vaak niet naar school als ze niet eerst de grote boodschap hadden gedaan. Vandaag de dag rennen veel mensen zonder die actie de deur uit – naar hun werk of naar school – en veronachtzamen ze deze noodzakelijke ‘behoefte’ zodanig dat ze vaak niet eens meer dagelijks naar de WC gaan voor de grote boodschap, maar bijvoorbeeld eens in de twee, drie of zelfs meer dagen. In de VS is een groot gedeelte van de schappen van OTC (over the counter) zelf-medicatie remedies ingesteld op het verkopen van laxeermiddelen.
Vanuit ayurvedisch perspectief ligt hier al een enorme oorzaak wat betreft een van de belangrijke oorzaken bij het ontstaan van welvaartsaandoeningen. Mensen terug ‘coachen’ naar een dagelijkse stoelgang en dan ook nog eens het liefst in de ochtend – voor er ontbeten wordt – en zonder onnatuurlijke hulpmiddelen, is remedie nummer één om welvaartsaandoeningen te helpen voorkomen, of in te zetten als remedie wanneer die aandoeningen al tot expressie zijn gekomen. Natuurlijke middelen mogen en kunnen wel ingezet worden. Op tijd opstaan en gewoon op de WC gaan zitten (en daar even de tijd voor nemen) is de meest voor de hand liggende daarvan. Wil je de natuur verder een handje helpen, dan kun je bovendien voeding of mild plantaardige remedies daarvoor inzetten.
Wat betreft voeding zijn er talrijke opties: van een glas melk met wat ghee erin voor het slapengaan (werkt mild laxerend), tot een meer uitgewogen dieetplan wat betreft het vermijden van ‘verstoppende’ voedingssubstanties. Ook qua plantaardige remedies geeft Ayurveda nuttige en vooral ook makkelijk toegankelijke mogelijkheden: van psylliumzaden opgelost in lauw water tot meer ‘traditioneel’ ayurvedische remedies zoals Trifala poeder (mengsel van drie kruiden/vruchten) in te nemen met warm water, aloe vera sap, of ghee en honing. Ayurveda kijkt daarbij ook altijd naar welke combinatie het best past bij de fysiologie van de persoon waar het om gaat: de constitutie van die persoon speelt dan vaak een belangrijke rol.
Maar ongeacht die constitutie blijft de hoofdzaak: zorg dat je ’s ochtends je dikke darm leegt – iedere dag en zo volledig mogelijk – en op een natuurlijk ondersteunde manier. Niet voor niets is het ‘hoofdkantoor’ van de biologische manager die Vata dosha wordt genoemd, ook diezelfde dikke darm. Daar begint volgens Ayurveda de zorg voor preventie en behandeling van wat we nu vaak welvaartsaandoeningen noemen.
Geef een reactie